Gmina Ustrzyki Dolne: Wywalczyliśmy powrót pielęgniarek środowiskowych

Przez długi czas w gminie Ustrzyki Dolne, jednej z najbiedniejszych i najrzadziej zaludnionych gmin w Polsce, nie była powołana pielęgniarka środowiskowa, pomimo wyznaczonych na to środków z budżetu. Dzięki interwencji i presji członków okręgu Bieszczadzkiego, do miejscowości: Brelików, Leszczowate, Ropienka, Serednica, Stańkowa i Zawadka wróciły pielęgniarki środowiskowe.

CZYM ZAJMUJE SIĘ PIELĘGNIARKA ŚRODOWISKOWA?
Pielęgniarka środowiskowa to bardzo ważna osoba. Dzięki niej, możliwa jest profesjonalna opieka nad chorym w domu. Pielęgniarka nie tylko dokonuje zabiegów pielęgniarskich, jest źródłem wiedzy dla chorych i ich rodzin. Jako specjalista rozpoznaje pierwsze symptomy rozwoju chorób. Dla wielu rodzin brak pielęgniarki środowiskowej wiąże się z koniecznością zrezygnowania z pracy, Pielęgniarka często jest jedyną osobą, która odwiedza osoby samotne i pomaga im w codziennych czynnościach.

Zdjęcie użytkownika Razem Bieszczady.

ZABIEGI ŚWIADCZONE PRZEZ PIELĘGNIARKĘ ŚRODOWISKOWĄ:
•    Ustalanie diety w żywieniu przewlekle chorych,
•    Dobór technik karmienia w zależności od stanu chorego,
•    Zabiegi z zastosowaniem ciepła i zimna,
•    Cewnikowanie pęcherza,
•    Wykonywanie wlewów doodbytniczych,
•    Podawanie leków różnymi drogami i technikami,
•    Wykonywanie zleceń lekarskich,
•    Zakładanie opatrunków ran, odleżyn, oparzeń,
•    Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjno-leczniczych w stomiach, przetokach i ranach trudno gojących,
•    Wykonywanie inhalacji, doraźne podawanie tlenu.
•    Zdejmowanie szwów,
•    Stawianie baniek lekarskich,
•    Udzielanie pierwszej pomocy w stanach zagrożenia życia,
•    Koordynacja i współdziałanie w rehabilitacji przyłóżkowej w celu zapobiegania powikłaniom wynikającym z procesu chorobowego, długotrwałego unieruchomienia i stosowania udogodnień,
•    Usprawnienie ruchowe,
•    Drenaż ułożeniowy, prowadzenie gimnastyki oddechowej,
•    Ćwiczenia ogólnousprawniające.

Jeżeli pielęgniarki środowiskowej brakuje również w Twojej gminie – skontaktuj się jak najszybciej z nami, a pomożemy Ci przywrócić usługę, do której ma prawo każdy mieszkaniec naszego kraju.

razem.bieszczady@gmail.com

733 271 482, 695 241 528