Ponad pół tysiąca pracowników szkół straci pracę w woj. Podkarpackim

4 września 2017 to początek nowego roku szkolnego, a także moment wejścia w życie reformy edukacji przygotowanej przez resort minister Zalewskiej.
Reforma powstawała w atmosferze chaosu i pośpiechu, bez konsultacji społecznych i zwrócenia uwagi na protesty nauczycieli, rodziców i opozycji. Przeciw likwidacji gimnazjów i powrocie do modelu ośmioletniej podstawówki i czteroletniego liceum zebrano aż 910 tys. podpisów pod wnioskiem o referendum. Sejm kontrolowany przez Prawo i Sprawiedliwość nie liczył się z głosem społeczeństwa i wysłał podpisy do niszczarki.

Wielu ekspertów wskazuje, że programy edukacyjne są źle przygotowane, niepełne i niewspółgrają ze sobą. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, członkini Zarządu Krajowego Razem, mówi wprost: ”Jeśli przyjrzymy się ogólnemu klimatowi, jaki przebija przez podstawy programowe, czy temu, co nazywa się ukrytym programem kształcenia, to wyłoni się z niego obraz człowieka na wzór i podobieństwo PiS: posłusznego nacjonalisty, niekwestionującego autorytetów. Szkoła w tej wizji jest przedłużeniem rodziny, oczywiście w wydaniu konserwatywnym i patriarchalnym, a poza tym ma służyć kształceniu konserwatywnych elit. Charakterystyczne jest to, jak i gdzie w podstawie programowej pojawiają się różne słowa-klucze, np. słowo ‘opór’ pojawia się raz czy dwa, zawsze jedynie w kontekście fizyki…”

Wbrew zapewnieniom minister Anny Zalewskiej, reforma uderzy w ponad 16,5 tys. nauczycieli. Zwolnienia czekają 6 tys. nauczycieli. Resztę zaś redukcja etatów, co sprawi, że nauczyciele będą musieli pracować w kilku szkołach, więc nie będą rzeczywistą częścią społeczności żadnej z nich.

Według danych Związku Nauczycielstwa Polskiego, na Podkarpaciu co najmniej 19 nauczycieli złożyło pozwy do sądu pracy. Jak wskazuje szef podkarpackiego ZNP – zwolnionych zostało 359 osób, 1657 dostało zmianę warunków pracy. Aż 727 nauczycieli uzupełnia etaty w co najmnjej dwóch placówkach.

[Grafika: zdjęcie przedstawia złamaną na pół kredę. W lewym dolnym rogu znajduje się tekst: ”Wbrew szumnym zapowiedziom i obietnicom bez pokrycia Pani Minister Zalewskiej, tylko na samym Podkarpaciu, około 500 pracowników szkół straci pracę. Ładnie to tak kłamać???” U góry znajduje się nagłowek z wykrzyknieniem: ”Kłamca, kłamca!!!”]