Polscy nacjonaliści współpracują ze Słowackimi neo-faszystami

Partia Razem jest zszokowana postawą Ruchu Narodowego i Marszu Niepodległości, przyjmujących z honorami pogrobowców słowackich faszystów z Kotleba ĽSNS. Nie możemy godzić się na to, by ludzie, na których ciążą wyroki karne za podżeganie do linczu na tle rasowym, odwołujący się bezpośrednio do nazistowskiej i hitlerowskiej symboliki, wspominający z sentymentem faszystowską I Republikę Słowacką ks. Tisy odpowiedzialną za inwazję na południe Podkarpacia i Małopolski 1 września 1939 oraz za śmierć tysięcy ludzi z naszego regionu byli witani z honorami w kraju, który doświadczył tak wiele cierpienia z rąk nazistów, faszystów i nacjonalistów.

Nie zgadzamy się na to, żeby ludzie w mundurach faszystowskiej Hlinkovej Gardy, odpowiedzialnej za zbrodnie na narodach żydowskim, romskim i polskim byli zapraszani na jakiekolwiek uroczystości w naszym kraju. To potwarz dla ofiar nacjonalizmu i bardzo smutny moment, kiedy na święto polskiej niepodległości zapraszani są ideowi spadkobiercy jej oprawców.

Nie wiemy, czy zapraszanie słowackich, węgierskich i włoskich faszystów, to wynik katastrofalnych braków edukacyjnych, czy przejaw faszystowskich tendencji wewnątrz kierownictwa organizatorów Marszu. Jako Partia Razem Okręg Bieszczadzki i mieszkańcy terenów bezpośrednio zaatakowanych przez I Republikę Słowacką, wzywamy do potępienia słowackich neo-faszystów i ich polskich naśladowców.

Członek Razem Podkarpackie Jakub Gawron napisał: Mój dziadek był strażnikiem na polsko-słowackiej granicy. Po ataku tisowców został inwalidą do końca życia. A teraz muszę patrzeć jak polscy faszyści goszczą pogrobowców Tiso.

Poniżej linki przybliżające sylwetkę Kotleba ĽSNS (jęz. słowacki):

Na fotografii: Wódz nazistowskiej III Rzeszy Niemieckiej Adolf Hitler (po lewej) i ks. Jozef Tiso – prezydent faszystowskiej I Republiki Słowackiej (po prawej).